Az ősszel kapcsolatban sok minden eszünkbe juthat. Ha azonban az ételkészítéssel hozzuk párhuzamba, akkor mindenképp a meleg, fűszeresebb ételek kerülnek ilyenkor asztalra, amik kalóriadúsabbak, s ezáltal laktatóbbak is.
Az ősz, illetve a tél ráadásul a disznóvágások ideje is, amikor is előszeretettel lakmározunk a sertésből készített finomságokból, “disznóságokból”. A hagyományos vagy különlegesebb, kevésbé ismert receptek alapján készülő kolbászból, hurkából, disznósajtból, kocsonyából.
Mi a legalapvetőbb dolog az őszi ételek és disznótoros fűszerek párosítása kapcsán?
Természetesen nagyon fontos, hogy kiváló minőségű húsokat használjunk az őszi ételek elkészítése során is, ugyanakkor rengeteg múlik azon is, hogy milyen fűszereket, fűszerkeverékeket alkalmazunk a főzés-sütés közben. Azok adják meg ugyanis az ételek ízének igazi karakterét, mélységét és összetettségét.
Minden egyes fűszer egyedi aromákkal és úgynevezett ízprofillal rendelkezik, ami meghatározza, hogy mely alapanyagokkal, illetve húsokkal működnek a legjobban. Ha tehát az a célunk, hogy ínycsiklandó fogásokat készítsünk például a disznóvágás alkalmával, akkor fontos tisztában lennünk, hogy mely fűszereket érdemes használnunk.
A fűszerek megfelelő arányban történő vegyítése igazi művészet, amiből akár egészen különleges végeredmények is születhetnek. Ám ha nem vagy kísérletező típus, vagy csak szeretsz biztosra menni, akkor a kínálatunkban található speciális disznótoros fűszerkeverékek közül is választhatsz.
Melyek a leggyakoribb disznótoros fűszerek?
A disznótoros ételek ízekben gazdagok, ami azt jelenti, hogy bőséges fűszerhasználatot igényelnek. Az egyik leggyakrabban használt fűszer a pirospaprika, ami gazdag, édeskés ízt ad az ételeknek mindamellett, hogy kellemes pirosas színt is ad nekik. Emellett a fokhagyma is számos fogás fűszerezésében alapvető fontosságú.
Sokan vannak, akik szeretik a pikánsabb, csípősebb ízeket, amit a csípős paprikával könnyen elérhetünk – ez is nagyon jól harmonizál a sertésből készült, őszi ételekkel. A kömény intenzív íze is passzol a disznótoros ételekhez, különösen ízletes a pörköltekben és a töltött húsos fogásokban.
A majoránna édeskés, enyhén fűszeres íze is remekül működik, akárcsak a koriander, a tárkony, a babérlevél, a szerecsendió, a fehérbors és a friss petrezselyem.
Valamennyi felsorolt fűszer – koriander, majoranna, fehérbors, szerecsendió, fűszerkömény, babérlevél – megtalálható az általunk kínált Sonkapác fűszerkeverékben. Egyik felét erősen rá kell dörzsölni a húsra, a másik feléből pedig páclét kell készíteni a csomagoláson lévő felhasználási javaslat szerint, amit rá kell önteni.
Bátran kísérletezzünk, de ne essünk túlzásba!
Bár a disznótoros ételek esetében sokféle fűszert használhatunk, mindenképpen ügyelni kell arra, hogy ne essünk túlzásba. Különösen a csípősebb, karakteresebb ízekkel – például a csípős paprikával, fokhagymával, köménnyel – bánjunk csínján.
Bátran elrugaszkodhatunk a megszokott fűszerhasználattól, kipróbálhatjuk például a cayenne borsot, a gyömbért, a mustármagot és a kakukkfüvet is, illetve a szarvasgombával és a borokkal is pikánsabb ízt adhatunk a fogásoknak.
A webshopunk kínálatában minden szükséges kelléket, illetve eszközt megtalálsz ahhoz, hogy ínycsiklandó ételeket alkothass.