Disznótoros különlegességek: ritkábban ismert receptek és fűszerkeverékek az őszi időszakra

Disznótoros különlegességek: ritkábban ismert receptek és fűszerkeverékek az őszi időszakra

Azok, akik kedvelik a disznótoros különlegességeket, az ősz-tél a sertésből készült ínycsiklandó fogások időszaka. Ilyenkor ugyanis sokan vágnak disznót országszerte a falvakban, kisebb városokban, ez a tevékenység pedig egyértelműen összefonódik a finom ízekkel, ünnepi lakomákkal.

A hagyományos receptek alapján készülő őszi disznótoros ételeket – a klasszikus ízesítésű hurkát, kolbászt, kocsonyát, disznósajtot stb. – már jól ismerhetjük, vannak azonban különleges receptek is, amiket érdemes kipróbálnunk, ha új ízekre vágyunk.
 
Nem kell nagy változtatásokra gondolni, ha a megszokott ízeket egy kicsit már te is unalmasnak érzed. Ez esetben bátran használhatsz speciális fűszerkeverékeket is, amikkel egy kicsit pikánsabb végeredményt érhetsz el. Ha pedig kísérletező kedvedben vagy, akkor kipróbálhatod azokat a kevésbé ismert, ritka recepteket is, amiket most fogunk bemutatni.


Töpörtyűkrém pikáns chilis fűszerezéssel

A töpörtyű, másnéven tepertő egy hagyományos magyar étel, tulajdonképpen a ropogósra sült zsírszalonna. Többnyire zsírból áll, de tartalmazhat húsos részeket is. Egy igazi ínyencség a kenhető töpörtyűkrém, amit tejföllel vagy vajjal, illetve mustárral szoktunk készíteni és főleg reggelikhez, illetve hidegtálakhoz tálalunk.

A klasszikus recept alapján só, bors, pirospaprika, illetve őrölt kömény kerül bele, ám ha szereted a csípős ízt, és szívesen kísérleteznél, akkor megbolondíthatod egy csipetnyi chilipaprikával.
 

Kolbász mézes-chilis fűszerkeverékkel

A csípős ízvilágnál maradva a klasszikus kolbászreceptek is feldobhatjuk például egy különleges csípős fűszerkeverékkel. A pikáns ízharmónia elérése érdekében pedig egy kis mézet is használhatunk, annak édes íze remekül harmonizál a paprika csípősségével.
 
Miután a sertéshúst és a szalonnát ledaráltuk, adjuk hozzá a sót, a csípős fűszerkeveréket és a mézet. Miután állni hagytuk a szokásos módon járjunk el: töltsük bele vékonybélbe, szikasszuk, füstöljük, majd szárítsuk.
 

Mogyorós-szalonnás hurka

Ki mondta, hogy magvakat nem használhatunk fel az ínycsiklandó disznóságok elkészítéséhez? Tény, hogy nem épp megszokott, ám nagyon is ízletes megoldás, ha a hurkát pirított mogyoróval készítjük el, és nemcsak rizst, illetve belsőségeket, hanem szalonnát is teszünk bele.
 
A mogyorós-szalonnás hurka egy nagyon különleges, ritkábban készített hurkafajta, ami a klasszikus változatnál gazdagabb ízvilággal rendelkezik. A szalonna pedig nagyon krémessé teszi.
 
Az eredeti recept annyiban módosul, hogy a felvágott és ledarált szalonnát is teszünk a hozzávalók közé, illetve serpenyőben kicsit átmelegített, durvára vágott, pörkölt sótlan mogyorót is adunk hozzá. Végül ízlés szerint fűszerezzük és bélbe töltjük.
 


És még egy disznótoros különlegesség: köményes fűszerezésű kocsonya

A kömény tipikusan azok közé a fűszerek közé tartozik, amit valaki vagy gyűlöl vagy imád. Ha a második tábort erősíted, akkor érdemes próbát tenned a köményes fűszerezésű kocsonya elkészítésével.

Miután a húst és a különböző testrészeket – fül, farok stb. – felforraltuk és elkezdjük a szokásos módon hozzáadni a fűszereket, akkor tegyünk bele egy kis köménymagot is. A kömény karakteres íze garantáltan megbolondítja és gazdagítja a kocsonya hagyományos sós, fokhagymás ízvilágát.
 
Ezek tehát azok a kevésbé ismert, de ízletes disznótoros különlegességek, amiket érdemes kipróbálnod neked is, ha a jól megszokott ízeket, fűszereket már egy kicsit unalmasnak találod. A webshopunk kínálatában sokféle különleges fűszerkeveréket találsz többek között sonka, kocsonya, hurka, kolbász elkészítéséhez is.