Az őszi, téli hónapokban kerül sor a disznóvágásokra is, a hűvösebb idő ugyanis feltétele a húsok feldolgozásának, illetve tárolásának. Legyen szó hurkáról, kolbászról, disznósajtról, kocsonyáról vagy más sertéshúsból készült ételről – töltött káposztáról, fasírtról, pörköltről – mindenképp szükség van a professzionális kialakítású késekre.
Ezek közé tartoznak többek között a nálunk is kapható, kiváló minőségű Eicker kések is, amik nagyon változatos kialakítással rendelkeznek attól függően, hogy pontosan milyen feladatra (darabolásra, csontozásra, szúrásra stb.) lettek kifejlesztve. Mai írásunkban ezeket az eszközöket fogjuk egy kicsit jobban is bemutatni.
A profi kések, húsipari eszközök fontossága a húsfeldolgozás során
Talán mindannyian fel tudunk idézni egy olyan helyzetet, amikor szerettük volna feldarabolni vagy kicsontozni a húst, de egy életlen, erre alkalmatlan késsel kellett elvégeznünk a feladatot.
Amellett, hogy egy ilyen eszköz nagymértékben lassítja a munkánkat, rendkívüli módon megnehezíti az elvégzendő feladatokat, és ami még ennél is rosszabb, akár sérüléseket is okozhatunk vele.
A húsfeldolgozás során sokféle műveletet kell végrehajtani, ami megköveteli a speciális eszközök használatát. Más típusú eszköz alkalmas a csontozáshoz és más a daraboláshoz. A jó minőségű, kifejezetten az adott munkafolyamatra kifejlesztett késekkel nagyon precízen, kényelmesen, és nem utolsósorban balesetmentesen tudunk dolgozni.
Ott van például a 15 cm-es Eicker flexibilis csontozókés, amivel hatékonyan tudjuk leválasztani a csontokról a húst. Az íves pengéjének és a flexibilis kialakításának köszönhetően könnyedén tudjuk elvégezni a feladatot.
Miért érdemes az Eicker késeket választani?
Az Eicker késekről mindenekelőtt azt érdemes tudni, hogy világszerte elismert és előszeretettel használt eszközök a hentesek, szakácsok, húsfeldolgozók körében. Nemcsak a profiknak nyújtanak segítséget, hanem azoknak is, akik a disznóvágások alkalmával minőségi eszközökkel szeretnének dolgozni.
Ezek a németországi Solingenben gyártott kések (melyeket a köznyelv solingeni [ejtsd: szolingeni] késként emleget) rozsdamentes acélból készülnek, rendkívül ellenállóak, tartósak, illetve könnyen tisztíthatóak. A pengék hosszú időn keresztül meg tudják őrizni a vágóképességüket anélkül, hogy élezni kellene őket. A használatukkal könnyen meg tudunk birkózni a különböző húsokkal, legyen szó puhább részekről vagy keményebb, csontosabb húsdarabokról.
Ergonomikus kialakítással rendelkeznek, így kényelmes velük dolgozni, nem okoz gondot, ha hosszabb időn keresztül kell használnunk őket. A profi markolatnak hála stabilan meg tudjuk tartani a kezünkben, amivel elkerülhetőek a balesetek.
Ne feledkezzünk meg a rendszeres késélezésről se!
Bár az Eicker kések sokáig megőrzik a vágóképességüket, időnként ezeket az eszközöket is meg kell élezni. A tompa kések ugyanis hajlamosak arra, hogy megcsússzanak a húsokon, miközben erőhatást fejtünk ki rájuk. Ez egyrészt lassítja a munkát, másrészt pedig sérülések okozója is lehet.
A webshopunk kínálatában a profi kések, húsipari eszközök között fenőacélokat, késélezőket is találsz, amikkel kényelmesen el tudod végezni ezt a munkafolyamatot is.