Eicker kések egy hentes szemével

Eicker kések egy hentes szemével

Mit mond az Eicker késekről egy Németországot (is) megjárt hentes?

Sok éves szakmai tapasztaltunkra támaszkodva tudjuk, hogy az egyedi, sorszámozott nyomon követhető azonosítóval ellátott kések az igazi profiknak készültek. Kétféle markolattípus, ami minden igényt és ízlést kielégít. 6 különböző színű markolattal kapható. Az EICKER kések optimális edzése és élezése és a kézre álló markolat kialakítása által valóban lehetővé teszi a szinte fáradságmentes munkát. Egy konyhából sem hiányozhat egy jó Eicker!

De mit mondott a böllér?

Régi vásárlónkat, magát csak böllérként emlegető, Istvánt a hentest megkérdeztük, miért használ Eicker késeket munkája során?

„Az ok egyszerű! A disznóvágás versenysport! Az idő majdnem annyira fontos, mint egy olimpiai döntő esetében. Ha a munkaeszköz okozza a lassú tempót, akkor ott nagy baj van. Mindenki feszült lesz és aki feszült könnyebben hibázik. A hiba pedig, szerencsésebb esetben csak, sérüléshez vezet. 30 éve gyakorlom a szakmát, a környéken alig akad olyan háztartás, ahol ne dolgoztam volna fel sertést ezalatt. Manapság sokkal kevesebb az ilyen megkeresés. Ami viszont nem változik, az a felszerelésem. A húsiparban eltöltött évtizedek alatt megtanultam mit keressek egy jó késben. „

Feltételezem az élét keresi. 

„Joggal gondolja ezt! Nos, ez csak részben igaz. 

-Az éle fontos mert ettől függ milyen tempóban tudunk dolgozni.

-A penge anyaga és tartóssága, hogy ne kelljen folyton élezni.

-A markolat fogása, hogy egész nap bírjam forgatni.

-Az összeszerelés minősége, hogy ne aggódjak, hogy rosszkor törik el a kezemben.

Nekem a kedvencem egy 18 centis Eicker egyenes csontozókés. Hosszított nyelével kényelmes fogást biztosít és I. osztályú krómozott acél pengéjével szinte elpusztíthatatlan. Az 1100g-os bárdról szóló élménybeszámolóba már bele sem kezdek! Tudom, hogy már mondtam, de én mindent láttam már amit lehetett!”

Más termékünket is használja munka közben?

„Persze! Szeretek a korábban már megismert helyekről vásárolni és a www.boller.hu oldalon mindent megtalálok amire szükségem lehet. Rendeltem már gastro kiszerelésű fűszereket, pácokat és töltő beleket is.”

Az alkohol része a disznóvágásnak vagy ez csak a népi folklór része?

„Én soha nem ittam. Nem zavar, ha bárki negatívan vélekedik a józanságomról. Németországban a vágóhídon teljesíteni kellett a kvótát és borzasztóan feszített tempóban dolgoztunk. Aki ott ivott az hamar befejezte a pályát. 

A böllérkedés nekem, amolyan wellness.
Láttam a határban disznó után rohanó embereket, akik korán gondolták, hogy az állat bevégezte. 
Láttam olyat is, ahol megésrült egy segéd mert az ott dolgozó böllér életlen kése a malac bőrét nem vágta, de az azt támasztó ember lábát szúrta. 
De láttam megszámlálhatatlan családi egymásra találás, közös étkezések okozta felszabadult örömöt. És az együttes erőfeszítés és munka nemességét.”