Disznótoros töltött káposzta titka

Disznótoros töltött káposzta titka

Szilveszter, karácsony, húsvét, disznótor vagy keresztelő alkalmával biztosan töltött káposzta (is) kerül az ünnepi asztalra. Sőt, hagyományos lakodalom elképzelhetetlen nélküle, hiszen a káposzta a tradicionális éjfél utáni menü.

Rengeteg, főleg kelet-európai országban ismert ez az ízletes fogás, így például Bulgáriában, Szerbiában, Romániában, de Törökországban, Macedóniában, Görögországban, Oroszországban, sőt Palesztinában, Jordániában és Szíriában is, sőt északon, Svédországban is készítik különféle változatait. Természetesen Magyarországon is közkedvelt és igencsak népszerű ez az étel. Egyszerre nagyobb mennyiséget szoktak készíteni belőle, hiszen több napon át fogyasztható, sőt ahogy összeérnek az ízek, nő az élvezeti értéke.

Mi a titka a disznótoros töltött káposztának?

Sokféle módon készíthető a töltött káposzta, ahány ház, ahány népcsoport annyi szokás, de van néhány alapvető szabály, amitől biztosan mennyei lesz az eredmény. Az igazi disznótoros töltött káposzta disznóölés alkalmával, friss húsból készül, ami egész más, intenzív ízt kölcsönöz az ételnek. Ezért a disznóölések elképzelhetetlenek toros káposzta készítés nélkül. Persze nem mindig áll rendelkezésre a legfrissebb hús, de a hentes pultban megvásárolható húsokból is elkészíthető ez a fejedelmi fogás.

Mire figyeljünk?

Legyen a savanyú káposzta levele nagyon vékony, hiszen minél vékonyabb annál szebb lesz a töltelékünk formája. Nagyon fontos a töltelék fűszerezése is, inkább több mint kevesebb fűszert ajánlott használni, hiszen a káposzta elveheti az intenzív ízeket főzéskor. Főzés közben feltétlenül tegyünk az ételhez valamilyen füstölt húst, oldalast vagy szalonnát, amitől még testesebb ízt kap. Ami pedig az étel lelke a füstös ízen és a fűszeren kívül, az az elkészítés módja. Az igazi töltött káposztát lassú tűzön sokáig, órákig kell főzni, hogy összeérjenek az ízek. Cserépedényben elkészítve lesz a legjobb ezt viszont a sütőben kell órák hosszat melegítenünk. Az igazán jól elkészített disznótoros töltött káposztának nem száraz a tölteléke, érezni a füstölt hús finom ízét rajta és a fűszereket is.

Disznótoros töltött káposzta receptje

Hozzávalók:

60 dkg frissen darált sertés hús,
20 dkg tokaszalonna,
1 kg savanyú káposzta,
10 dkg rizs,
20 dkg zsír 1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
3 dkg pirospaprika,
só, bors, majoránna,
3 tojás.

Elkészítés:

A darált húst a félig megpárolt rizzsel tálba tesszük, a fele vöröshagymával, a fokhagymával, sóval és a többi fűszerrel, valamint a tojásokkal alaposan összegyúrjuk. Ezt káposztalevelekbe töltjük, henger alakúra formáljuk, két végét alaposan benyomkodjuk, nehogy a töltelék kijusson. A vöröshagyma másik felét megpároljuk, a savanyú káposztát belerakjuk, egy kissé átpároljuk, majd rárakjuk a tölteléket és a tokaszalonnát. Káposztával letakarjuk. Egy kevés vizet öntünk alá, és lefedve puhára pároljuk. Közben többször felrázzuk, nehogy lesüljön. Tejfölből, lisztből habarást készítünk, a puha húst és a töltelékeket kiszedjük, és a káposztát a tejfölből és lisztből készült habarással felforraljuk. Tálaláskor tejföllel külön is meglocsolhatjuk