Először is fontos, hogy megfelelően válasszuk ki az idejét. Késő őszre vagy télre kell időzíteni. A hideg időjárás ugyanis feltétele annak, hogy a hús ne romoljon meg, és hogy a „disznóságok” – kolbászok, szalonnák, hurkák stb. – hosszabb ideig eltárolhatók legyenek.
Ezenkívül be kell szereznünk a legfontosabb eszközöket, amikkel dolgozni fogunk, illetve a nélkülözhetetlen disznótoros fűszereket, a természetes vagy műbeleket, amiket felhasználunk majd a hús feldolgozása során. Mai írásunkban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a disznótorok előkészületeivel kapcsolatban, hogy segítsünk a kezdőknek, akiknek ez lesz az első disznóvágásuk.
Milyen eszközök beszerzésére lesz szükség?
A művelet több szakaszból áll és fontos, hogy minden szakaszban a megfelelő disznótoros eszközöket használjuk. Az állat humánus leölését általában egy tapasztalt böllér végzi, aki speciális eszközöket alkalmaz a művelethez, ezeket tehát nem nekünk kell biztosítani.
Szükségünk lesz viszont egy kötélre, amivel fellógathatjuk a már elhunyt állatot, illetve egy perzselőre, amivel eltávolítjuk róla a szőrt. A hús feldolgozásához is kelleni fognak eszközök, mégpedig jó minőségű, éles kések, például elővágó-, szúró-, csontozó-, darabolókések.
Jó, ha kéznél vannak a nagyméretű üstök a hurka és disznósajt alapanyagainak főzéséhez, illetve nagyméretű edények (hagyományosan teknők, húsosládák) a kolbászhús bekeveréséhez. Kelleni fog egy húsdaráló és egy professzionális hurka- és kolbásztöltő is, amit egyszerűen össze lehet szerelni és könnyen lehet kezelni, miután stabilan rögzítettük egy asztalon vagy munkalapon.
Milyen fűszerekkel, hogyan készüljünk fel az első disznóvágásra?
A disznóvágásnak nemcsak a húsfeldolgozás, hanem a különböző ételek, például a kolbász, hurka, szalonna, sonka, disznósajt stb. elkészítése is a részét képezi.
Sokan pedig utána ünnepi lakomát is tartanak, ahol az asztalra kerülnek az olyan, friss disznóhúsból készített ételek is, mint amilyen a töltött káposzta, a pecsenye, a friss kolbász sütve, a vesevelő, a resztelt máj, a hagymás sült vér. Később, karácsonykor vagy húsvétkor pedig remek kocsonya készülhet a lesózott, felfüstölt húsokból.
Ezeknek az elkészítéséhez természetesen nélkülözhetetlenek a fűszerek, amikkel szintén készülnünk kell. Mindenképp legyen kéznél só, bors, pirospaprika, fokhagymapor, majoránna, babérlevél és ízlés szerint chili paprika.
A kínálatunkban speciális fűszerkeverékek is kaphatóak – például parasztkolbász, csípős házikolbász, téliszalámi jellegű, sonkapác, kocsonya stb. – melyek használatával könnyen elérhetjük a tökéletes ízhatást.
Mire figyeljünk még, hogy sikeres legyen a disznótor?
Ha kezdők vagyunk és ez lesz életünk első disznóvágása, akkor mindenképpen érdemes egy tapasztalt böllér segítségét kérni, aki már többször is levezetett egy ilyen eseményt, és aki tud segíteni nekünk, ha a folyamat bármely részén elakadnánk.
Nagyon fontos, hogy a folyamat elejétől egészen a végéig kellőképpen figyeljünk oda a tisztaságra. Mossunk gyakran kezet, és megfelelően tisztítsuk meg felhasználás előtt és után az eszközöket is.
Mivel a hús feldolgozása, illetve az ételek elkészítése is többemberes feladat, ezért ügyelni kell arra is, hogy elegen legyünk a helyszínen. Hogy pontosan milyen létszámra van szükség, az a vágott disznók számától és méretétől függ, de a bölléren kívül legalább 3-4 segítő mindenképp kelleni fog.
Ezek tehát a legfontosabb tudnivalók, amikkel tisztában kell lenned kezdőként, ha az első disznóvágásodra készülsz. A webshopunk kínálatában minden fontos eszközt megtalálsz, beleértve a fűszereket, a természetes és műbeleket, a húsipari késeket és egyéb kiegészítőket is.