A hagyomány szerint minden évben szeptember 1-jén fogták a disznókat hízóba három hónap múlva pedig, általában november végén már elkezdődtek a disznótorok.
A disznót általában november 30. András nap és február 19-i Zsuzsanna nap között vágtak. Innen ered a „disznóölő Szent András” népi elnevezés. Nagyrészt a karácsonyi nagyhéten, vagy karácsony és újév között zajlott a legtöbb disznóvágás. A nagycsalád úgy ölt disznót, hogy hol itt, hol ott kerüljön sor erre a tevékenységre. Egyrészt így segíteni tudtak egymásnak a munkában, másrészt meg így mindig volt kóstoló a háznál.
Nemcsak egyet, akár hármat is
A Nyugat-Dunántúlon egy gazda akár 3 disznót is meghizlalt, az egyiket a november 10-i Márton napi búcsúra, a másodikat a december 21-i Tamás napjára, karácsonyra, a harmadikat pedig húshagyóra, farsangra tartogatta. A babonáknak fontos szerepe volt, a disznóvágás napjának kiválasztásakor. A hiedelem szerint keddi, pénteki napon, tizenharmadikán vagy újholdkor ne tartsák, mert a hagyomány szerint olyankor könnyen megromlott, megkukacosodott, “megmagnyil”-t a disznó húsa, szalonnája.
Mindenki kivette a részét
A feldolgozásban külön feladataik voltak a nőknek és a férfiaknak. A leölés meg a bontás természetesen a férfiak dolga volt, csak úgy mint a kolbász, hurka, disznósajt készítése is, mert ezek fizikai erőt kívántak. Az asszonyok feladata volt a bél tisztítása, a főzött töltelék előkészítése és a friss ételek elkészítése is, mert a munka mellett a vendégek jóltartásáról, az evés-ivásról is gondoskodni kellett. Először 10 óra körül hagymás, sült vért ettek reggelire. Ebédre aztán hagyományosan frissen sült hús illatozott az asztalon.
Az eladósorban lévő lány feladata volt a hájas pogácsa elkészítése, aminek ennek nem kis tétje volt: ha a pogácsa kellően megemelkedett, az azt jelentette, hogy hamarosan férjhez megy. A nap fénypontja, a disznótori vacsora húslevessel kezdődött, töltött káposztával, sült hurkával, kolbásszal, és pecsenyével folytatódott, majd rétessel, fánkkal fejeződött be.A disznótor sokáig tartott, gyakran hajnalig, 2-3 óráig is mulatoztak, majd általában együtt mentek el, „egy ajtónyitással”. A háziasszony addig nem engedte el a társaságot, míg nem tett mindenkinek a kosarába egy kis kóstolót, kolbászt, hurkát, hájas pogácsát köszönet képen.
Újraéledő tradíciók
Manapság a városi ember is egyre nyitottabb a hagyományok felelevenítésére, megint népszerűek a disznótorok, de nemcsak társasági eseményként. Felértékelődtek a hagyományos eljárások, a tartósítószer mentes ételek és az, hogy tudjuk, látjuk, miből készül egy-egy fogás, esetleg mi magunk készíthetjük.
Weboldalunkon mindent megtalálsz egy helyen a disznóvágáshoz, válogass a legjobb Dick kések és Eicker kések, természetes belek és műbelek, fűszerkeverékek és egyéb kiegészítő termékek között, és készíts profi módon hagyományos húsételeket!