Hogyan lehetünk nyáron a grillek böllére?

Hogyan lehetünk nyáron a grillek böllére?

Lassan, de biztosan megérkezik a nyár. Ha pedig itt a nyár, akkor itt a grill partik időszaka is, hiszen nem nyár a nyár ropogós grillcsirke, hal vagy finom grillezett zöldségek nélkül. Egy jó böllér azonban tudja, hogy ennek sem szabad vagy lehet csak úgy ukk-mukk-fukk módra nekiállni.

Éppen ezért összeszedtünk most 5 fontos tudnivalót, hogy mire is érdemes mindenképp odafigyelni a grillezésnél, hogy hogyan is lehetünk idén nyáron a grillek böllére!

Itt nem baj, ha kiszárad

Természetesen nyáron oda kell arra figyelni, hogy a megfelelő folyadékmennyiséget megkapja a szervezetünk, hiszen nyáron a nagy meleg miatt még inkább kiszáradhatunk. És bár a saját kiszáradásunkat nem szabad hagyni, az azonban nem baj, ha a grillezésre szánt husi száraz marad. Ugyanis amíg a felületén kipárolgott víz nem szárad fel teljesen, addig felesleges is nekikezdeni a dolognak. A csodálatos ízvilága a fűszerezett, grillen megsütött húsnak így tud majd igazán megjelenni, azzal a ropogós, barnás kéreggel együtt a sült szélén, amibe annyira isteni érzés beleharapni.

Szabad a forgás

Ha megfigyeljük, minden kultikus filmben, amiben grillezős jelenet van, előszeretettel forgatják a húst ide meg oda. És ez bizony nagyon jót tesz a húsnak, ugyanis minél többször forgatjuk meg a nyárson, annál inkább egyenletesen éri majd a hő, így minden oldala, minden széle egyformán, szuper egyenletesen sül majd meg.

Nyitva vagy csukva?

Ezt most arra kell érteni, hogy le kell-e takarni a készülő húsokat, vagy le kell-e csukni a grillező tetejét sütés közben. A hozzáértők szerint ezt attól tegyük függővé, hogy faszénnel vagy gázos grillel sütünk-e. A faszénes változatnál érdemes nyitva hagyni a grillezőt, vagyis nem kell letakarni semmivel a husikat, mert az oxigén hatása kifejezetten jót tesz a finom ételnek. Ellenben a másik változatnál, ha gázos grill eszközünk van, akkor jobb, ha lecsukjuk a fedőt, mert itt belül sokkal nagyobb és magasabb hő képződik, amiben szépen pirulnak és puhulnak majd a falatok.

Trükközés sütés közben

Ha Laci bácsi grill fűszerkeverékével alaposan bepácoltuk a húsokat, akkor már nem lehet hiba az ízvilágban. De lehet még egy kicsit trükközni sütés közben is, mégpedig ha közben mustáros-mézes szósszal átkenegetjük a húst, akár kétszer is megtehetjük ezt. Ettől nemcsak egzotikusabb ízvilága lesz az ételnek, hanem ropogósabb és puhább is lesz. Emellett abban is tudjuk erősíteni ezt az ízhatást, ha friss rozmaringágakat teszünk a faszénre.

Minden tiszta?

Grillezés előtt, vagy inkább utána - természetesen, ha kihűlt már - érdemes és nagyon ajánlott mindig lemosni, letisztítani a grillt. Már csak azért is jobb ezt közvetlenül sütés után megcsinálni, mert később csak nagyon rászárad, ráég a zsír és a mindenféle húsmaradék. És bizony majd később, mikor újra a grillen szeretnénk sütni az égett zsír illata és íze nyomot fog hagyni a husin, ami csak elrontja a finom, tálalni kívánt ételt. Égett ízű húst már pedig senki nem szeret fogyasztani, nem igaz?

Kapcsolódó termékeink:

Gasztro Prémium Dél-Amerikai grill fűszerkeverék 1000g-os kiszerelésben

Gasztro Prémium Mediterrán jellegű grill zöldség fűszerkeverék 1200G

Gasztro Prémium Halak fűszerkeverék 1000G

Gasztro Prémium Grill fűszerkeverék 1000G

Gasztro Prémium Grill zöldség fűszerkeverék 1000G

Varázspác termékcsalád tagjai

Konyhavarázs termékcsalád tagjai