Cart empty
Show Cart

Telefonszám: +36-89/512-596 E-mail cím: webaruhaz@boller.hu 

Termékkereső

el120901

 images logok 2018 sorban

Az egykor igen híres kapuvári Gulyás Csárda legnépszerűbb étele volt a böllérmáj, melynek receptleírása az étterem egykori főnökétől, Orbán Józseftől származik. A gasztronómiai különlegességet a tulajdonos egykor reggelizés közben „álmodta meg". Beosztottjai zománcos vödörben hordták a nyersanyagot a kapuvári húsgyárból.

Kapuvár gasztronómiai védjegyének számít az évtizedek óta népszerű böllérmáj. Minden nagytiszteletű, magas rangú látogató betért ide ezért az ételért, szinte kötelező volt, hogy az utasok megebédeljenek a csárdában, de csakis böllérmájat. Sőt haza is vittek belőle, pedig a kihűlt specialitás már nem az igazi, frissen érdemes kipróbálni!

Mi a böllérmáj trükkje?

Ennek az ételnek két trükkje van. Az egyik, hogy a legfrissebb alapanyagokat használjuk, a másik, hogy vagy hatalmas serpenyőre, vagy némi türelemre van szüksége a szakácsnak: a böllérmáj ugyanis akkor finom, ha az összetevőkből egyszerre csak egy vékonyka réteg rotyog benne. A böllérmáj azért is remek étel, mert otthon is könnyen, gyorsan összeüthető, és ha az ember betartja a receptet, szinte lehetetlen elrontani, ugyanakkor mindenki beleviheti a saját furfangját, fűszerezési ötletét.

De mitől különleges?

A böllérmáj attól különleges és igazán embert próbáló étel, hogy a pirított máj mellé velő is kerül bele. Így hangzik az eredeti recept:

"Veszünk 15 deka májat, 7-8 deka velőt, 10 deka hagymát, a mennyiséget pedig felszorozzuk annyival, ahány emberre főzünk. Hagymát pirítunk, ráugrik a máj, és amikor már ez is pirul, jöhet a velő, meg a három-négy perces összerotyogtatás. Fűszernek majorannát teszünk bele - épp annyit, amennyit az avatatlan szem már túl soknak találna, meg frissen őrölt borsot, a legvégén pedig egy kis pirospaprikát.” A velő pár perc alatt megsül, ezért elég hamar elkészül az étel. Csak közvetlenül a tálalás előtt sózzuk, mert a máj megkeményedik a sótól. Elkészítéskor ne felejtkezzünk meg arról, hogy a böllérmáj akkor lesz igazán finom, ha az összetevőkből csak egy vékony réteget teszünk a serpenyőbe egyszerre.

Emléktáblája még nincs, de fesztiválja van!

Ez az  étel napjainkban is fellelhető a kapuvári sőt, a környékbeli vendéglők kínálatában.  Elkészítésének már nyilvános titkait az egykori Gulyás Csárda munkatársai viszik tovább. Ennek a receptúrnak már önálló fesztivált is rendeznek, ahol csapatok versenyeznek, melyikük készíti a legfinomabb böllérmájat.  2019. március 2-án, aki Kapuvár felé jár, ne felejtsen el megállni, hogy megkóstolhassa az eredeti ínyencséget.

Mi a Böllér Kft.-nél évtizedek óta azért dolgozunk, hogy megőrizzük a magyar táj gasztronómiai hagyományait az utókor számára. Fedezd fel a újra a magyar konyha sajátos ízvilágát, készítsd el  bátran a különleges recepteket otthon is! A blogon és a webshopban minden segítséget megtalálsz!

 

 

A honlapon található nevek, képek és leírások a Böllér cégcsoport tulajdonát képezik, ezeknek mindennemű másolása tilos! Bővebben...

Kapcsolat

Böllér-Ker Kft.
8500 Pápa
Külső Veszprémi út 40.

Tel.: +36-89/512-596
E-mail: webaruhaz@boller.hu