Cart empty
Show Cart

Telefonszám: +36-89/512-596 E-mail cím: webaruhaz@boller.hu 

Termékkereső

el120901

 images logok 2018 sorban

A sonka elmaradhatatlan kelléke a Húsvéti asztalnak. Azonban sok háziasszony dilemmája, hogy a sonka hogyan lesz a legfinomabb, hogyan fűzzük, hogy ne essen szét a legfinomabb fogás.
A jó sonka, ami szép élénk színéről és jó tartásáról ismerszik meg, nem igényel hosszú áztatást. Sőt, akár el is hagyhatjuk ezt a műveletet.  A trükk egyszerűen annyi, hogy hideg vízbe tesszük fel a sonkát lassan főni, és az első felforrás után a vizet leöntjük róla.

Ne sajnáljuk a fűszert!

ez után kezdődhet az igazi sonkafőzés a második vízben. Csak ezt, a második vizet fűszerezzük, ami már forró. Szemes borssal, babérlevéllel, fokhagymával, esetleg kevés köménnyel ízesítsük, hiába az eleve markáns íz, a fűszert nem kell a füstölt sonkától sajnálni. Ha a víz közben elpárolog, pótolhatjuk, de épp csak olyan szintig töltsük a lábast, hogy a sonkánkat ellepje. A lényeg, hogy a sonkát soha ne főzzük gyorsan, csak úgy, kislángon,  mintha kocsonyát főznénk. A sonka mellett főjön házi kolbász is. A kolbászt természetesen nem kell annyi ideig főzni, mint a sonkát.

Mikor főzzük a tojást?

A húsvéti vacsorához készülő főtt  tojást a már kész sonka levében, a művelet legvégén érdemes megfőzni. Tisztítsuk meg alaposan a tojásokat és tegyük a sonkánk mellé. A főzési idő a hús méretétől függ, de húsvillával vagy hegyes késsel ellenőrizhető. Ha csak úgy csúszik bele a kés, kész is van! A készre főtt sonkát hagyjuk a főzővízben kihűlni. A kihűlt sonkát takarjuk be egy nedves konyharuhába, és úgy tegyük a hűtőbe. Csak fogyasztás előtt szeleteljük, tálaljuk.  A megmaradt levet minden olyan ételhez használhatjuk, amibe egyébként is főznek füstölt húst: bab, borsó, lencse, esetleg káposztás ételek. Az egész család imádni fogja a pikánsabb ízű fogásokat.

Mikor és hogyan tálaljuk?

A Húsvéti sonkát hagyományosan szombat este kerül az ünnepi asztal központi helyére. A régiek szerint így kell szeletelni: „Fordítsd a lapos oldalára, bal kezeddel fogd meg a csontot és jobb kezeddel csinálj egy íves bevágást és onnan mindég jobb felé menve szeleteld vékonyán a sonkát s egész felső vastag húsát a bőrkéjével együtt.” Kalácsot, főtt tojást és a más friss idényzöldségek sorakoznak ilyenkor az asztalon. De a húsvéti sonka talán legfontosabb kiegészítője a torma, enélkül ma már elképzelhetetlen az ünnepi vacsora.

Szép tálalás csak szépen szeletelt hússal lehetséges. Használj profi éles kést ezekhez, hogy a sonka az ünnepi asztal méltó dísze legyen. A legjobb minőségű német acél késeket keresd a webshopban.

 

 

A honlapon található nevek, képek és leírások a Böllér cégcsoport tulajdonát képezik, ezeknek mindennemű másolása tilos! Bővebben...

Kapcsolat

Böllér-Ker Kft.
8500 Pápa
Külső Veszprémi út 40.

Tel.: +36-89/512-596
E-mail: webaruhaz@boller.hu