Cart empty
Show Cart

Telefonszám: +36-89/512-596 E-mail cím: webaruhaz@boller.hu 

Termékkereső

el120901

 images logok 2018 sorban

A februárról legtöbbünknek a szerelmesek napja jut eszébe, kevesen tudják, hogy más ünnepelni való is van ilyenkor, hiszen hagyományosan ilyenkor készült az igazi téliszalámi. Vagyis a február a téliszalámi születésnapja is egyben.

 

A szalámi igazából egy olasz klasszikus, a magyar változat ennek az ételnek a nemespenésszel érlelt, disznóhúsból készült leszármazottja. A milanese nevű szalámit fűszerezése is összeköti a magyar kedvenccel. Mindkettőben található szegfű- és fehér bors -  többi összetevőt a gyárak üzleti titokként őrzik. A szalámi története idehaza a 19. században kezdődött. A szegedi Pick Márk 1869-ben alapította meg vállalkozását, majd Olaszországból hozott munkásokat, akik segítségével 1885-ben kezdte meg a szalámi nagyüzemi gyártását mindannyiunk örömére.

Hogyan is készül a téliszalámi?

Első és legfontosabb tudnivaló, hogy a téliszalámi gyártásához a nagysúlyú, idősebb sertés húsát és a zsírszalonnáját nem darálják, hanem nagyon apróra vágják. A titkos fűszerkeverékkel ízesített húst bélbe töltik, majd két hét alatt megfüstölik. A szalámi ezután speciális érlelőtornyokba kerül, ahol 100 napig megfelelő páratartalom és hőmérséklet segíti a finom nemespenész megtelepedését, ami tovább érleli a húst. A hűtőtornyokat megelőző időszakban csak télen volt alkalmas az idő a szalámi érleléséhez, innen ered a magyar kedvenc neve. Az 1950-es évekre modern hűtési technikák miatt a téliszalámi már csak nevében őrizte meg szezonális jellegét. Ezek után már télen-nyáron is elő lehet lehet állítani ezt a karakteres ízű terméket.

Elkészíthetjük otthon is

Az igazi téliszalámi fűszerezése nem véletlenül féltve őrzött titok, hiszen ettől lesz igazán “téli” a szalámink. Ennek az íznek az elérése néha azonban még a rutinos töltőknek is fejtörést okoz. Menj biztosra, használd fűszerkeverékünket, amivel elsőre eltalálhatod azt a tradicionális ízt, amit egy igazi szalámitól vársz. Ez a Böllér fűszerkeverék 10 kg szalámi készítéséhez elegendő.

Így készítsd: 7 kg száraz sertéshúst (ennek egy része lehet marhahús) és 3 kg hasa alja szalonnát apró kockákra vágunk. Az így kapott alapanyagban belekeverjük a fűszerkeveréket, ami konyhasót is tartalmaz, vagyis sóznod sem kell.
A masszát lehetőség szerint egy napig 0 ºC-on hagyd állni. Másnap kislyukú (kb. 2 mm Ø) darálón ledaráljuk, átkeverjük és 40-50 mm átmérőjű szalámi bélbe töltjük, tetszés szerinti hosszra. Ügyelj arra, hogy a betöltött rúd ne legyen levegős. Ha véletlenül nem megfelelően lett feszes a szalámi, kössük át középen is. Bélbe töltve további 24 órán át szikkasztjuk, majd füstöljük és szárítjuk.

Szerezd be megbízható, magyar gyártótól a téliszalámi készítéshez szükséges termékeket! Tedd próbára fűszerkeverékünket, garantáljuk, hogy csak ezt fogod használni ezentúl!

 

 

A honlapon található nevek, képek és leírások a Böllér cégcsoport tulajdonát képezik, ezeknek mindennemű másolása tilos! Bővebben...

Kapcsolat

Böllér-Ker Kft.
8500 Pápa
Külső Veszprémi út 40.

Tel.: +36-89/512-596
E-mail: webaruhaz@boller.hu