Cart empty
Show Cart

Telefonszám: +36-89/512-596 E-mail cím: webaruhaz@boller.hu 

Termékkereső

el120901

 images logok 2018 sorban

A kocsonya a magyar konyha egyik remekműve. Karácsony és szilveszter környékén pedig gyakrabban előkerül, hiszen igen kedvelt ünnepi étel és a másnapos gyomor megmentője.

A hajnali disznóvágások alkalmával a köröm, a csülök, a bőrke, a fül, a farok, mind egy üstbe kerül és lassú tűzön 4-5 órán keresztül rotyog. Ez a hosszú idő azért kell, hogy az összes zselésítő anyag kifőjön a csontokból és a kocsonya igazán remegős legyen. A kocsonya egyik titka, hogy minél alacsonyabb lángon főzik, annál tisztább lesz a kocsonyalé. Ha elkészült, tálakba rakják és hideg kamrába, pincébe teszik, ahol szép lassan ki tud hűlni. A kocsonyafőzés tehát nagyon egyszerű, de hosszan tartó művelet, mégis megéri nekilátni!

Béka a kocsonyában?

A 19. és 20. századik fordulóján rendhagyó dolog történt a magyar kocsonya történelmében, ami miatt rengeteg képeslap járta be az országot, egy kocsonyából pislogó békáról. Hollóházán pedig kocsonyás, békás porcelántányért kezdtek készíteni "Miskolci emlék" felirattal. Akkoriban jelent meg Szendrei János Miskolcról szóló könyve, ami részletesen leírja a kocsonyában üldögélő béka eredettörténetét.

Egy alkalommal, tót fuvarosok érkeztek Miskolcra, akik betérvén a Magyar huszár nevű vendégfogadóba kocsonyát rendeltek maguknak. Az egyik tót, aki először a tányér közepén található húst akarta megenni, ijedten vette észre, hogy a húsnak szeme van, és visszanéz. A hús valójában egy "izmos termetű béka" volt ami "belefagyott", vagyis beleragadt a kocsonyába. A vendéglátó a tűzhely fölött felmelegítette a tányér kocsonyát, hogy a béka kiszabadulhasson. Így lett a béka kultikus szereplője a miskolci kocsonya történelemnek.

Főzz saját kocsonyát!

A fenti történetből is látszik, hogy a béka nem épp szükséges hozzávalója a kocsonyának, de köröm, a csülök, a bőr, a fej, a fül, a farok, mind mind jó ízt adnak az ételnek, amit te is elkészíthetsz, akár otthoni is.
Elkészítési javaslat 4 tányér kocsonyához: 1,2 liter vízben főzzük fel a kb. 1 kg kocsonyahúst vagy csülköt. A keletkezett habot szedjük le. A kocsonya fűszerkeveréket 3 dl langyos vízbe keverjük simára, majd öntsük a húsléhez. Főzzük puhára a húst.

A jó kocsonya titka a kollagén, ami egybefogja a levünket, és tartást ad neki, ezen áll (remegősen) vagy bukik a kocsonyánk. Kollagén a cupákos-porcogós alkatrészből lesz. Fej, fül, köröm, farok, kerül a fazékba, akkor nagy baj már nem érheti a kocsonyánkat, mert ezekből kifő a kellő mennyiségű zselatin. Ha nem szeretjük valamelyik említett részt, akkor is sikeres lesz kocsonyánk a Böllér Házi kocsonya fűszerkeverékkel, ami zselatint is tartalmaz.

Füst és só

Két dologgal érdemes még feldobni a kocsonyát, az egyik a füstölt, a másik a sózott hús. Előbbinél vigyázzunk, hogy a füstölt húst jól áztassuk ki főzés előtt, és csak keveset használjunk belőle, mert ha túl füstös lesz a kocsonya, az nem jó. A cél éppen csak egy kicsit pikánsabbá tenni, nem a masszív füstöltcsülök-íze elérése.

Kocsonyakészítéshez is válogass a Böllér Kft. termékei között, hogy az eredmény garantáltan remegős és ízletes legyen!

 

 

A honlapon található nevek, képek és leírások a Böllér cégcsoport tulajdonát képezik, ezeknek mindennemű másolása tilos! Bővebben...

Kapcsolat

Böllér-Ker Kft.
8500 Pápa
Külső Veszprémi út 40.

Tel.: +36-89/512-596
E-mail: webaruhaz@boller.hu