Éppen ezért összeszedtünk most 5 fontos tudnivalót, hogy mire is érdemes mindenképp odafigyelni a grillezésnél, hogy hogyan is lehetünk idén nyáron a grillek böllére!
Itt nem baj, ha kiszárad
Természetesen nyáron oda kell arra figyelni, hogy a megfelelő folyadékmennyiséget megkapja a szervezetünk, hiszen nyáron a nagy meleg miatt még inkább kiszáradhatunk. És bár a saját kiszáradásunkat nem szabad hagyni, az azonban nem baj, ha a grillezésre szánt husi száraz marad. Ugyanis amíg a felületén kipárolgott víz nem szárad fel teljesen, addig felesleges is nekikezdeni a dolognak. A csodálatos ízvilága a fűszerezett, grillen megsütött húsnak így tud majd igazán megjelenni, azzal a ropogós, barnás kéreggel együtt a sült szélén, amibe annyira isteni érzés beleharapni.
Szabad a forgás
Ha megfigyeljük, minden kultikus filmben, amiben grillezős jelenet van, előszeretettel forgatják a húst ide meg oda. És ez bizony nagyon jót tesz a húsnak, ugyanis minél többször forgatjuk meg a nyárson, annál inkább egyenletesen éri majd a hő, így minden oldala, minden széle egyformán, szuper egyenletesen sül majd meg.
Nyitva vagy csukva?
Ezt most arra kell érteni, hogy le kell-e takarni a készülő húsokat, vagy le kell-e csukni a grillező tetejét sütés közben. A hozzáértők szerint ezt attól tegyük függővé, hogy faszénnel vagy gázos grillel sütünk-e. A faszénes változatnál érdemes nyitva hagyni a grillezőt, vagyis nem kell letakarni semmivel a husikat, mert az oxigén hatása kifejezetten jót tesz a finom ételnek. Ellenben a másik változatnál, ha gázos grill eszközünk van, akkor jobb, ha lecsukjuk a fedőt, mert itt belül sokkal nagyobb és magasabb hő képződik, amiben szépen pirulnak és puhulnak majd a falatok.
Trükközés sütés közben
Ha Laci bácsi grill fűszerkeverékével alaposan bepácoltuk a húsokat, akkor már nem lehet hiba az ízvilágban. De lehet még egy kicsit trükközni sütés közben is, mégpedig ha közben mustáros-mézes szósszal átkenegetjük a húst, akár kétszer is megtehetjük ezt. Ettől nemcsak egzotikusabb ízvilága lesz az ételnek, hanem ropogósabb és puhább is lesz. Emellett abban is tudjuk erősíteni ezt az ízhatást, ha friss rozmaringágakat teszünk a faszénre.
Minden tiszta?
Grillezés előtt, vagy inkább utána - természetesen, ha kihűlt már - érdemes és nagyon ajánlott mindig lemosni, letisztítani a grillt. Már csak azért is jobb ezt közvetlenül sütés után megcsinálni, mert később csak nagyon rászárad, ráég a zsír és a mindenféle húsmaradék. És bizony majd később, mikor újra a grillen szeretnénk sütni az égett zsír illata és íze nyomot fog hagyni a husin, ami csak elrontja a finom, tálalni kívánt ételt. Égett ízű húst már pedig senki nem szeret fogyasztani, nem igaz?
Kapcsolódó termékeink:
Gasztro Prémium Dél-Amerikai grill fűszerkeverék 1000g-os kiszerelésben
Gasztro Prémium Mediterrán jellegű grill zöldség fűszerkeverék 1200G
Gasztro Prémium Halak fűszerkeverék 1000G
Gasztro Prémium Grill fűszerkeverék 1000G
Gasztro Prémium Grill zöldség fűszerkeverék 1000G
Konyhavarázs termékcsalád tagjai