Nem! A sonkafőzésnek számos buktatója van, ám az ősök nem hagytak cserben minket, elárulták a nagy titkot. Ha követed ezeket a lépéseket, biztosan megnyalja mind a tíz ujját a család összes tagja.
Sonkapara – avagy melyiket válasszam?
A legtöbben a fent említett módszerrel készülnek az ünnepre: bemennek egy szupermarketbe, levesznek egy jókora sonkát a polcról, és azt hiszik, hogy a fő probléma elhárítva – pedig ez nem így van! A nagyüzemi húsok nem tradicionális technikával készülnek, így csak nyomokban tartalmazzák a hazai füstölt sonka ízét. Nem hiába jártak nagyanyáink a piacra, henteshez: az ilyen helyeken jó eséllyel találhatunk hagyományosan elkészített sonkát. Milyen az? Nyers sertéscombból készül, sózás és több hétig tartó pácolás után következik a füstölés és hosszas érlelés. Így lesz ellenállhatatlan a hús.
Az sem mindegy, hogy mi van a címkén: sertéscomb helyett már találni lehet lapockából, csülökből, tarjából készült sonkát is, ami nem ugyanazt az ízt kelti.
Puha, kemény? Melyik a jobb?
Fogós kérdés, ám a válasz egyszerű: ha megnyomkodod a húst, és azt tapasztalod, hogy puha, akkor hagyd is ott! Valószínűleg teli van vízzel/páclével, a hústartalma sem elég. A túlságosan kemény szintén nem ajánlott, ám az arany középúttal nem lőhetsz mellé – vagy mégis? Miután megvetted lehetőleg kevésbé puha sonkát, javasolt otthon tűpróbának alávetni: mélyen megszúrni, majd ha a tű kihúzás után büdös, akkor blokkal együtt reklamálj a boltban, mert tuti, hogy nem friss az áru!
Zsírozzuk le!
Mind különbözőek vagyunk, ki zsírosabban, ki zsírréteg nélkül fogyasztja szívesebben ezt az ételt. De jó, ha tudod, hogy legalább 1-2 centi zsíros rész csodát művel, mivel nem szárad ki a hús.
A java még csak ez után következik!
Főzés előtt érdemes legalább egy éjszakán át áztatni a sonkát annyi hideg vízben, amennyi ellepi. A legjobb, ha egy egész napon át ázik, ám itt vízcserére lesz szükség. Ennek köszönhetően kiázik belőle a felesleges só, és következhet az újabb lépés. Friss vízzel tedd fel főni, majd hagyd a gyöngyöző főzővízben annyiszor egy órán át, ahány kilós a hús. (Tehát ha 3 kilós a husi, akkor 3 órán át kell főzni.) Következik egy (vagy több) újabb szúráspróba: akkor értél a végére, ha a húsvilla már minden akadály nélkül, könnyen siklik a sonkában.
A főzővizet ízesíteni is lehet, íme egy egyszerű és nagyszerű ötlet (2-2,5 kilogramm sonka esetén):
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 vöröshagyma
- 2 babérlevél
- 1 kávéskanál egész bors
Ezt mind tedd a vízbe a sonka mellé és nagyszerű ízvilágot érsz el. Már csak a felvágás és tálalás maradt, amihez egy profi kés nem hiányozhat a konyhából. Ha a fent említett tanácsokat betartod, egészen biztos, hogy a tökéletes húsvéti sonkát szolgálod fel az ünnepi asztalon!